Etiopia Hafursa washed - metody alternatywne - 250 g

51.00

Kooperatywa Hafursa działa od 1975 r. i zrzesza prawie tysiąc farmerów uprawiających kawę w regionie Yirgacheffe. Ich pola zajmują ok. 1700 ha. Przy uprawie pracują tutaj zarówno stali, jak i sezonowi pracownicy z okolicznych miast.

Ciekawostka: Hafursa jest częścią powstałej w 2002 r. Yirgacheffe Coffee Farmers’ Cooperatives Union (YCFCU) - organizacji, w której skład wchodzi 28 lokalnych kooperatyw kawowych. Związek pomaga w zarządzaniu kooperatywami oraz utrzymywaniu płynności finansowej, dzięki czemu mają one większe szanse na rozwój.

Opis sensoryczny: bergamotka, brzoskwinia, cytryna, czekolada

Kraj pochodzenia: Etiopia

Region: Yirgacheffe

Producent: Hafursa Cooperative

Odmiana botaniczna: Local Heirloom

Wysokość upraw: 1750-2300 m n.p.m.

Metoda obróbki: washed

Profil palenia: metody przelewowe


Udostępnij