Republika Konga SOPACDI - metody alternatywne - 250g

Czas dostawy: 7 dni
50.00

SOPACDI to organizacja zrzeszająca ponad 5600 rolników, z których około 20% to kobiety. Ich gospodarstwa zlokalizowane są blisko jeziora Kivu. Każdy plantator posiada bardzo małą uprawę – średnio mniej niż 2 hektary. Kooperatywa SOPACDI była pierwszą w Kongo, która zdobyła certyfikat Fair Trade.

Ciekawostka: nim SOPACDI zostało założone w 2003 r., rolnicy nie mieli możliwości transportu kawy z tych bardzo odległych miejsc upraw, przez co byli zmuszeni do wymiany kawy w barterze za jedzenie, ubrania czy artykuły codziennego użytku.


Opis sensoryczny: słodka, wytrawna owocowa kwasowość, kwiatowa, limonka, toffi



Kraj pochodzenia: Republika Konga
Region: Północne Kivu
Stacja obróbki: wielu małych producentów
Odmiana botaniczna: Bourbon i jego lokalne odmiany
Wysokość upraw: 1460–2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed

Profil palenia: metody przelewowe

Data palenia: 18/11/2018

Udostępnij