Honduras Gloria Esperanza Mejia black honey - metody alternatywne - 250 g

68.00

Właścicielką małej farmy Las Palmas w Hondurasie jest Gloria Esperanza Mejia. Gloria przejęła prowadzenie farmy od męża w 2011 roku, po jego wypadku. Pomimo początkowych problemów, dzięki wsparciu ze strony firmy importującej jej kawy, udało jej się zwielokrotnić produkcję oraz wprowadzić różne metody obróbki - m. in. red i black honey.

Ciekawostka: odmiana IHCAFE 90 powstała ze skrzyżowania odmian Timor Hybrid 832/1 i Caturra za sprawą Instituto Hondureño del Café (IHCAFE), sprawującego pieczę nad rozwojem uprawy kawy w Hondurasie. Dzięki pracom Instytutu odmiana IHCAFE 90 charakteryzuje się dużą odpornością na atakującą w kraju rdzę liści kawy.

Opis sensoryczny: brzoskwinia, morela, mango, ananas, soczysta

Kraj pochodzenia: Honduras

Region: Copan

Producent: Gloria Esperanza Mejia, farma Las Palmas

Odmiana botaniczna: IHCAFE 90

Wysokość upraw: 1450 m n.p.m.

Metoda obróbki: black honey

Profil palenia: metody przelewowe


Udostępnij