Indonezja Sumatra Mandheling - metody alternatywne - 250 g

49.00

Sumatra to druga co do wielkości wyspa Indonezji. Kawa znana jako Sumatra Mandheling uprawiana jest tu na wulkanicznych zboczach góry Leuser w pobliżu portu Padang w regionie Batak. Gleby bogate w popiół wulkaniczny są idealnym podłożem do uprawy kawy o charakterystycznych walorach smakowych.

Ciekawostka: sumatrzańska kawa jest obrabiana wyjątkową metodą Giling Basah, która pozwala osiągnąć charakterystyczny dla tego regionu profil smakowy - pełne body, skoncentrowany smak, niską kwasowość, wyczuwalne nuty ziołowe i czekoladowe.

Opis sensoryczny: karmel, rabarbar, agrest, cytryna, cedr

Kraj pochodzenia: Indonezja

Region: Batak, środkowo-zachodnia Sumatra

Odmiana botaniczna: Catimor, Typica

Wysokość upraw: 800-1500 m n.p.m.

Metoda obróbki: semi-washed

Profil palenia: metody przelewowe

Udostępnij