Gwatemala Todos Santos extended fermentation - washed - metody alternatywne - 250 g

58.00

Społeczność w Todos Santos Cuchumatan to rdzenna grupa, której członkowie uprawiają kawę od ok. 30 lat. Grupa posiada 37 hektarów obsadzonych kawą, dzielonych po 1-2 ha między jej członków. Kawa jest zbierana, przetwarzana i suszona przez każdego rolnika, a następnie mieszana z ziarnami sąsiadów. Wszyscy farmerzy zostali przeszkoleni w zakresie uprawy i przestrzegają tych samych protokołów, aby zapewnić jednorodność zbiorów.

Ciekawostka: kawa z Todos Santos posiada wyjątkowo owocową charakterystykę, która wynika z zastosowanej metody rozszerzonej fermentacji. Kawa jest sortowana i myta, a następnie obierana i przez 3-4 dni poddawana ściśle kontrolowanej fermentacji.

Opis sensoryczny: pomarańcze, werbena cytrynowa, pomidory, czarna herbata

Kraj pochodzenia: Gwatemala

Region: wieś Todos Santos Cuchumatan, departament Huehuetenango

Producent: wielu małych producentów

Odmiana botaniczna: Caturra

Wysokość upraw: 1750 m n.p.m.

Metoda obróbki: extended fermentation - washed

Profil palenia: metody przelewowe

Udostępnij