Właścicielką farmy Las Casitas jest Maria Melva Rodriguez, która od 15 lat zajmuje się uprawą kawy. Ponieważ jej farma zajmuje mniej niż 1 ha, producentka postanowiła skupić się na uprawie kawy najwyższej jakości, aby uzyskać produkt o większej wartości rynkowej. Od Marii ziarno trafia do młyna Aruco, gdzie jest dalej przetwarzane.
Ciekawostka: po oczyszczeniu owoce kawy trafiają do szczelnych beczek, w których w spędzają 90 godzin w środowisku beztlenowym i w stale kontrolowanej temperaturze. Po maceracji w beczkach są suszone przez 20-30 dni.
Opis sensoryczny: zielone jabłka, wanilia, cukier trzcinowy, kremowe body
Kraj pochodzenia: Honduras
Region: Corquin, Copan
Producent: Maria Melva Rodriguez, farma Las Casitas
Odmiana botaniczna: Lempira
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural - 90-godzinna maceracja
Profil palenia: metody przelewowe