Honduras Maria Melva Rodriguez natural - 90-godzinna maceracja - metody alternatywne - 250 g

66.00

Właścicielką farmy Las Casitas jest Maria Melva Rodriguez, która od 15 lat zajmuje się uprawą kawy. Ponieważ jej farma zajmuje mniej niż 1 ha, producentka postanowiła skupić się na uprawie kawy najwyższej jakości, aby uzyskać produkt o większej wartości rynkowej. Od Marii ziarno trafia do młyna Aruco, gdzie jest dalej przetwarzane.

Ciekawostka: po oczyszczeniu owoce kawy trafiają do szczelnych beczek, w których w spędzają 90 godzin w środowisku beztlenowym i w stale kontrolowanej temperaturze. Po maceracji w beczkach są suszone przez 20-30 dni.

Opis sensoryczny: zielone jabłka, wanilia, cukier trzcinowy, kremowe body

Kraj pochodzenia: Honduras

Region: Corquin, Copan

Producent: Maria Melva Rodriguez, farma Las Casitas

Odmiana botaniczna: Lempira

Wysokość upraw: 1200 m n.p.m.

Metoda obróbki: natural - 90-godzinna maceracja

Profil palenia: metody przelewowe


Udostępnij