Rwanda Bwenda Lot 577 natural - metody alternatywne - 250 g

55.00

Właścicielem stacji obróbki Bwenda jest Bernard Uwitije. Kawa jest dominującą uprawą w regionie, z którego pochodzi. Sam zajmuje się nią od kilku lat, zaczynał od przetwarzania kawy w domu. W 2016 r. uruchomił pierwszą stację obróbki metodą mokrą, trzecia - Bwenda, powstała w 2018 r., aby umożliwić wysokiej jakości przetwórstwo kolejnym okolicznym farmerom.

Ciekawostka: Prawie cała kawa uprawiana w Rwandzie to Arabica, z czego ponad 90% to odmiany gatunku Bourbon (m.in. Red Bourbon). Dobór upraw jest ściśle kontrolowany przez rząd, który sprawuje nadzór nad krajowym rynkiem kawy.


Opis sensoryczny: śliwka, czereśnia, ciemna czekolada, grejpfrut, przyprawy

Kraj pochodzenia: Rwanda

Region: Nyamagabe, Southern Province

Producent: Bernard Uwitije, stacja obróbki Bwenda

Odmiana botaniczna: Red Bourbon

Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.

Metoda obróbki: natural

Profil palenia: metody przelewowe


Udostępnij