Rwanda Huye Mountain Lot 278 washed - metody alternatywne - 250 g

59.00

Stacja obróbki Huye leży na zboczach góry Huye w południowej Rwandzie. W 2011 roku założył ją David Rubanzangabo, który dziś przyjmuje kawę od 1330 okolicznych rolników. Jako lokalny filantrop, David zapewnia rolnikom wsparcie socjalne oraz technologiczne, które mają na celu uzyskanie lepszej zapłaty za uprawianą przez nich kawę.

Ciekawostka: Gospodarstwa dostarczające kawę do Huye Mountain mają średnio jedynie ok. ćwierć ha, a ich wydajność produkcyjna to ok. 4 kg wiśni kawowych na drzewo.

Opis sensoryczny: jabłko, pomarańcze, wanilia

Kraj pochodzenia: Rwanda

Region: Huye District, południowa Rwanda

Stacja obróbki: Huye Mountain

Odmiana botaniczna: Bourbon

Wysokość upraw: 1600-2300 m n.p.m.

Metoda obróbki: washed

Profil palenia: metody przelewowe

Udostępnij