Kolumbia Jorge Emilio Brazo - metody alternatywne - 250 g

Czas dostawy: 7 dni
49.00

Jorge Emilio Brazo pochodzi z tradycyjnej kawowej dzielnicy Ibague w Tolimie. Kiedy był

młody, jego ojciec hodował trochę kawy i trzciny cukrowej. U jego boku poczuł miłość do ziemi i kawy. Jako dorosły, Jorge kupił 9 ha własnej farmy kawy, na której stosował wiedzę przekazaną mu przez ojca. Zaczął też uczyć własnego syna. Obecnie gospodarstwo przez cały rok zatrudnia 5 osób, a w czasie żniw - do 15 osób.

Ciekawostka: podczas żniw dojrzałe wiśnie kawy są zbierane ręcznie co 15–20 dni. Następnie kawa jest oddzielana i moczona, potem fermentowana w zbiorniku lub czystych torbach przez 22 godziny. Ostatni etap to mycie i suszenie kawy na słońcu w suszarce parabolicznej przez 10-15 dni.

Opis sensoryczny: nuty czarnej porzeczki i słodkiego pomidora, kremowe, maślane body

Kraj pochodzenia: Kolumbia

Region: Alto Boqueron

Producent: Jorge Emilio Brazo

Odmiana botaniczna: Castillo, Colombia

Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.

Metoda obróbki: washed

Profil palenia: metody przelewowe / espresso

Udostępnij