Kolumbia Monte Bonito washed - metody alternatywne - 250 g

46.00

Miasteczko Montebonito, graniczące ze zboczami wulkanu Cerro Bravo, liczy mniej niż 1000 mieszkańców, w większości farmerów. Kooperatywa zrzesza 89 drobnych producentów, posiadających farmy o powierzchni ok. 1-3 ha. Są oni odpowiedzialni zarówno za zarządzanie gospodarstwem, jak i zbiór kawy.

Ciekawostka: po zbiorach kawa jest poddawana fermentacji przez 16-18 godzin, następnego dnia myta, a później suszona na specjalnych drewnianych łóżkach, w namiotach lub na dachach domów przez 10-14 dni.

Opis sensoryczny: słodkie mandarynki, kwiat pomarańczy, cukier trzcinowy

Kraj pochodzenia: Kolumbia

Region: departament Caldas, miasto Montebonito

Producent: farma Monte Bonito

Odmiana botaniczna: Castillo, Colombia, Caturra 

Wysokość upraw: ok. 1700 m n.p.m.

Metoda obróbki: washed

Profil palenia: metody przelewowe

Udostępnij