Gatare to jedna z najstarszych stacji obróbki w Rwandzie, której historia sięga 2003 roku. Jest też jedną z pierwszych stacji przetwarzających bardzo wysokiej jakości kawę na eksport. Kawy z Gatare wielokrotnie brały udział w konkursie Cup Of Excellence, zawsze zajmując wysokie pozycje.
Ciekawostka: większość kawy w Rwandzie jest produkowana przez drobnych rolników, których szacuje się, że jest około pół miliona, a ich pola uprawne często nie zajmują więcej niż 1 ha. Mali producenci organizują się w spółdzielnie i korzystają z usług scentralizowanych stacji przetwórczych, takich jak Gatare.
Opis sensoryczny: truskawki, migdały, wysokie body, kompleksowa
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Nyamasheke, południowa Rwanda
Stacja obróbki: Gatare
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil palenia: metody przelewowe